В УМБАЛ Бургас бе открита станция по телемедицина. Следващата стъпка е

...
В УМБАЛ Бургас бе открита станция по телемедицина. Следващата стъпка е
Коментари Харесай

Откриха станция по телемедицина в бургаската университетска болница - Здраве

В УМБАЛ Бургас бе открита станция по телемедицина. Следващата стъпка е основаването на обучителен център в локалния медицински университет, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

В рамките на събитието беше демонстрирана консултация сред консуматор – стара жена от Дома за остарели хора „ Цвета и Анка Върбанови “ и доктор, който се намира в кабинета по телемедицина в болничното заведение.

Здравният министър Асен Меджидиев, който участва на откриването, уточни, че телемедицината има голям капацитет да способства за обезпечаването на качествена и налична здравна грижа, като даде образец с видяното от него в Израел.

Пилотният план започва с две мобилни станции – една в Домашен обществен патронаж и друга в Дом за остарели хора „ Цвета и Анка Върбанови “. За възрастните хора и изключително за тези от тях, които са самотни и имат усложнения да проведат качествена консултация с медицински експерт, а такава им е нужна, въвеждането на телемедицината е доста облекчение. По тази причина община Бургас ще работи интензивно за надграждането на услугата, тъй че до нея да имат достъп от ден на ден жители, уточни кметът на Общината Димитър Николов.

Меджидиев участва и на подписването на Меморандум за взаимно съдействие сред община Бургас, Университет „ Проф. Д-р Асен Златаров “ и „ Сдружение Младите лекари “. Меморандумът има за цел обезпечаване на професионалната реализация на студентите по медицина и младите лекари чрез обезпечаване на стажантски стратегии в структурите на община Бургас, осъществяване на просветителни действия и акции, ориентирани към предварителна защита и профилактика на публично значими болести и повишение на професионалната подготовка на медицинските експерти и здравните служащи на територията на община Бургас.

Пред медии в Бургас здравният министър заяви, че през м. май следва в община Приморско да бъде открит филиал на ЦСМП Бургас. Миналата година, със взаимни старания на министерството и на локалната власт, бяха обезпечени спомагателни екипи, които да подкрепят центровете за незабавна помощ по Черноморието през летния сезон, напомни доктор Меджидиев. „ Целта ни в този момент е резистентност – целогодишно да има два незабавни медицински екипа разполагаем на общината “, уточни още министърът.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР